March 23, 2023

Cupping Therapie: Wat is cupping en hoe werkt het?

Die rode en paarse cirkels waren het resultaat van een oude Chinese praktijk die nu “cupping” of “cupping” wordt genoemd. Van atleten als Michael Phelps tot beroemdheden als Gwyneth Paltrow, cupping-therapie heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen.

Je hoeft geen atleet of beroemdheid te zijn om Hijama Amsterdam te proberen en de voordelen ervan te ervaren. Hier is meer over cupping-therapie, van hoe het werkt, tot de voordelen ervan en of het geschikt voor u is.

Wat is cuppingtherapie?

Cupping is een vorm van oude Chinese geneeskunde die al duizenden jaren wordt gebruikt om pijn, spierstijfheid en andere aandoeningen te behandelen. Tegenwoordig wordt cupping-therapie gebruikt als zowel een massagetechniek als een hulpmiddel voor spierherstel.

Hoe wordt cuppen gedaan?

Bij droge cupping-therapie wordt een glas op de huid van een specifieke spier of lichaamsdeel geplaatst. De lucht in het glas staat onder druk en zuigt de huid in het glas. Zodra de zuigkracht is gecreƫerd, kan de beoefenaar de cup over de huid trekken of op dezelfde plek laten staan, meestal met behulp van massageolie. Ongeveer 10 minuten op de huid aanbrengen voordat u de cup verwijdert.

Wat doet cuppen?

Bloed bevat zuurstof en andere mineralen die elke spier en elk orgaan in het lichaam nodig heeft om te functioneren. Bloed circuleert regelmatig door het lichaam in een proces dat circulatie wordt genoemd. Als er een verwonding in het lichaam is, bevordert de doorbloeding de genezing. Cupping is een vorm van gerichte bloedsomloop die bloed naar specifieke delen van het lichaam leidt om de bloedsomloop, verhoogde zuurstoftoevoer en genezing te bevorderen.

Voordelen van cuppingtherapie

Beoefenaars en begunstigden van deze vorm van therapie melden verschillende voordelen van cupping.

Niet-invasieve natuurgeneeskunde – Cupping is een vorm van behandeling waarvoor geen medicijnen nodig zijn of iets in het lichaam wordt ingebracht.
Pijnverlichting – Mensen die cupping-therapie krijgen, melden dat een verhoogde bloedtoevoer naar het doelgebied pijnverlichting biedt.
Verbeterd spierherstel – Atleten die cupping-therapie gebruiken, beweren dat een verhoogde bloedcirculatie naar specifieke spieren het herstel bevordert.
Andere gerapporteerde voordelen van cupping zijn onder meer het verminderen van acne door de eliminatie van gifstoffen uit de huid, het stimuleren van de stofwisseling, het verlichten van constipatie en het verbeteren van de spijsvertering.

Cupping therapie wordt gebruikt voor de behandeling van:

Fibromyalgie
slechte doorbloeding
ischias
TMJ-aandoening
ziekte van Parkinson
chronische pijn
artritis
Slecht gevoede huid en spierweefsel
hoofdpijn
Stagnerende lymfe en oedeem
Preoperatieve en postoperatieve aandoeningen
oefen stress en blessures
littekens en verklevingen
Spierpijn