Krachtspoeling – waarom is het goed voor centrale verwarming?

Krachtspoeling is een voorjaarsschoonmaak voor centrale verwarmingssystemen en is ontworpen om weer als nieuw te werken. Water en chemicaliën worden door leidingen en radiatoren gecirculeerd om al het vuil te verwijderen dat zich in de loop van de tijd heeft opgehoopt. Zijn werking is om kalkafzettingen, algemeen slib en gecorrodeerde metaalspanen voorzichtig uit het verwarmingssysteem te tillen en te wassen. Zoals de naam al aangeeft, wordt bij deze methode geen gebruik gemaakt van hogedruk, dus de aansluitingen en onderdelen van de cv storing cv mogen op geen enkele manier beschadigd raken. Bij krachtig spoelen zonder hoge druk worden grote hoeveelheden water met toegevoegde chemicaliën gebruikt om het werk te doen.

Een krachtige spoeling wordt over het algemeen aanbevolen als preventieve maatregel om schade aan de ketel door vuil in het systeem te voorkomen. Het helpt ook de centrale verwarming efficiënt te laten werken. Als u zich afvraagt of uw systeem dit nodig heeft, zijn er enkele voor de hand liggende aanwijzingen om naar te zoeken. Als je cv-ketel een kloppend geluid maakt als je hard aan het werk bent, als sommige radiatoren koude plekken hebben of als ze regelmatig moeten worden ontlucht, kan een krachtige spoeling de oplossing zijn.

Gekwalificeerde loodgieters voeren service uit met vers water gemengd met reinigingsmiddel. De eerste stap is om al het vuil uit het systeem te verwijderen en dit wordt gedaan door te spoelen met snelstromend water en chemicaliën. Dit helpt door turbulentie te creëren als een stroomomkeermechanisme. Wanneer alle slibdeeltjes zijn verwijderd, kan verser water uit het systeem worden gespoeld. Als het doorspoelen is voltooid, is er absoluut schoon water in de cv-installatie. Er is geen rommel en de bediening is meestal heel eenvoudig en redelijk goedkoop.

Zoals bij de meeste onderhoudstaken, is het regelmatig wassen van uw centrale verwarmingssysteem een goede investering op lange termijn, omdat het de levensduur van de ketel kan verlengen en de verwarmingskosten kan verlagen. Vooral gebieden met hard water zijn vatbaar voor kalkafzetting in de warmtewisselaar, wat de systeemefficiëntie aanzienlijk vermindert. Bij het plaatsen van een nieuwe cv-ketel op een oude cv-installatie moet u eerst de leidingen en radiatoren reinigen. Dit is om de nieuwe ketel te beschermen en te voorkomen dat deze wordt beschadigd door oud spanen en slib, en is meestal een vereiste voor de fabrieksgarantie.

Natuurlijk is het doorspoelen geen garantie dat alle cv-problemen opgelost zijn. Voor extreem verwaarloosde en gecorrodeerde systemen kan het te laat zijn. Soms, zelfs nadat een powerflush is uitgevoerd, kunnen er wat afzettingen in het systeem achterblijven die later kunnen worden losgemaakt. Alle cv-installaties hebben een beperkte levensduur en door regelmatig onderhoud en hogedrukreiniging kunnen ze veel langer meegaan, maar soms is vervanging de enige optie.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *