Naar je hoofd gaan: tips voor het kiezen van de perfecte helm

Of je nu van plan bent om op een motorfiets, quad of sneeuwscooter de weg op te gaan, op een trail of op het circuit, een van de belangrijkste uitrustingen die je kunt krijgen, is een goede helm.

De keuzes zijn nog nooit zo groot geweest, met opties waarmee u een helm kunt kiezen die past bij uw sport, wat u rijdt en hoe u erop rijdt. Van ingetogen halfmotorhelmen in retrostijl tot radicale ultralichte wedstrijdmotorhelmen met extreme graphics, het assortiment hoofddeksels dekt vrijwel elke behoefte. Prijzen passen ook bij de meeste budgetten, variërend van minder dan $ 800.

Er zijn enkele belangrijke veiligheidsnormen voor helmen om iets over te weten. Helmen die aan de verschillende normen voldoen, hebben een aanduiding op de achterkant of in de helmvoering. Helmen die geen aanduiding bevatten, zijn waarschijnlijk niet ingediend voor conformiteitstests en zijn waarschijnlijk niet de moeite waard om te kopen, hoe goedkoop ook. Helmen van gerenommeerde fabrikanten bevatten over het algemeen ook de naam van de fabrikant, de fabricagedatum, maat, model en materiaalinformatie.

Over het algemeen evalueert elke set normen zaken als bescherming tegen stoten en penetratiebescherming van de schaal, dekking geboden door het ontwerp en retentie (riem)sterkte. Helaas is elke set normen anders, waardoor vergelijkingen op prestaties moeilijk zijn, maar in ieder geval is de kans groter dat een snorfietshelm die is goedgekeurd door een van de erkende normerende organisaties effectief is dan een helm die dat niet is.

Hoewel geen enkele reeks normen noodzakelijkerwijs beter is bewezen dan een van de andere voor een bepaalde sport of type helm, kan het belangrijk zijn om te weten welke goedkeuringen een helm heeft als u van plan bent hem voor wedstrijden te gebruiken (een helm kan meer dan één goedkeuring) omdat sommige race-sanctie-instanties slechts bepaalde goedkeuringen toestaan. De ene sanctie-instantie mag bijvoorbeeld alleen door de Snell Foundation goedgekeurde hoofddeksels toestaan, terwijl een andere DOT, ECE of Snell toestaat.De Snell Memorial Foundation is een particuliere non-profitorganisatie die zich sinds  bezighoudt met helmveiligheid. De normen van Snell worden om de vijf jaar bijgewerkt, met als laatste editie M2010.

Een ander regelgevend weetje waarmee u rekening moet houden, is of het gebruik van een helm al dan niet verplicht is. De federale wet regelt dit niet en de staatswetten variëren. Bijna alle staten vereisen het dragen van een helm voor ten minste enkele rijders of passagiers; sommige staten vereisen bijvoorbeeld helmen voor rijders met een tijdelijke of leervergunning, of jonger dan 21 jaar, maar niet voor rijders die in het bezit zijn van hun reguliere fietsrijbewijs. Sommige staten verplichten het gebruik van een helm voor alle rijders, punt uit. Sommige staten verplichten ook het gebruik van helmreflectoren, oogbescherming en het gebruik van koplampen overdag. Dus, ken de wet waar u van plan bent te rijden. De Motorcyclist Association kan helpen, het heeft een geweldige database met staatswetten op haar website.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *